Fizet a szennyező?

A „szennyező fizet” elv akkor valósulhat meg, ha meghatározható, ki mennyi hulladék elszállítását igényelte az adott időszakban. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy egy adott hulladékgyűjtő edényt akkor és csak akkor rögzítsen a rendszer, ha az ürítése ténylegesen megtörtént.

Egyéni elszámolás

A közeljövőben várható európai, országos, vagy a helyi jogszabályok a közüzemi szolgáltatókat mérhető, dokumentált teljesítés alapján történő elszámolásra kötelezik majd.

Dokumentálhatóság

A rendszer alkalmazása a valós teljesítés megismerésén túl hozzásegíti a szolgáltatót a balesetek, edénytörések dokumentálásához, ami egyben az ügyfélszolgálati reklamációk kezelését is hatékonyan támogatja.

A BinControl által kifejlesztett, hulladékgyűjtést dokumentáló rendszer minderre költséghatékony megoldást jelent. A szabadalmi eljárással védett rendszer elemei a következők:
Az RFID* jel olvasására alkalmas antenna (0-80 cm távolságból)
*Radio Frequency IDentification
Infra kapu, ami visszaigazolja a bedobó használatát, de jelzi a kézzel bejuttatott tárgyakat is
Kamera, ami a megfelelő módon és gyakorisággal rögzíti a munkatérben zajló folyamatokat
RFID jeladó ami a hulladékgyűjtő edényhez rendelhető ügyfél azonosítóját tartalmazza
A bedobó szerkezet alkalmazását visszaigazoló dőlésszög-érzékelő, esetleg súlymérő
A rendszert vezérlő központi egység, GPS antenna és jeltovábbító

Az ürített, és csak az ürített edény

A kifejlesztett antenna a nagy érzékelési távolság miatt lehetővé teszi az edényürítések detektálását akkor is, amikor a munkatársak nem használják a bedobó szerkezetet (kézi ürítés).

Ugyanakkor az azonosításra használt eszközök kizárják az olyan edények detektálását munka közben, amelyeket nem közelítenek a bedobó szerkezethez (így pl. nincs ürítési érzékelés a járdán hagyott, nem ürített edényekről).

A rendszer által rögzített adatokAz adatok kezelése

A gyűjtött adatokat a fedélzeti számítógép tárolja, onnan kerülnek mobil kommunikációs eszközök segítségével a BinControl redundáns szervereire. Kiértékelés után válnak hozzáférhetővé a több szempont alapján csoportosított hulladékgyűjtési dokumentációs adatok (pl. a nem megfelelő napon ürített edények, nem szabályos hulladékgyűjtések fénykép-dokumentációval stb.).

Skálázhatóság

A megoldás – igény szerint – kiegészíthető a bedobóra telepített súlymérő berendezéssel is, ami a hulladék tömegét is képes az adott partnerhez rendelni. A rendszerhez kifejlesztett szoftver telepíthető egy átlagos ipari számítógépre, ami lehet akár azonos a közüzemi szolgáltató által a járművön már használt (pl. flottakövetésre) egységgel.

Meglévő edényekkel

A kiválasztott rögzítési eljárással tartósan elhelyezhető az azonosító bármely (műanyag, fém) edényen úgy, hogy az azonosítás minden emelésnél megtörténhessen, nem szükséges tehát lecserélni a jelenleg használt edényzetet.